Skillnad på värmepump och luftvärmepump
När man skriver värmepump och luftvärmepump syftar man oftast på en luft-vattenvärmepump och luft-luftvärmepump, vilket utgör stora och betydande skillnader sinsemellan. Här berättar vi om allt du behöver veta för att utröna vilket alternativ som passar dig bäst. Gemensamt för de båda alternativen är att de båda har aggregat på utsidan av huset för att fånga upp värmeenergi från utomhusluften för att värma ditt huset. Skillnaden är spridningen av värmen och priset.
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss, vi erbjuder kostnadsfri konsultation. Du kan även fylla i vårt formulär för en gratis offertförfrågan så återkommer vi till dig så snart vi kan!
Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump är ett alternativ som passar hus i Gävle med vattenburen värme och vattenburen golvvärme. Efter att pumpen fångat upp värmeenergin från utomhusluften, förs värmeenergin över till ett varmvattensystem med varmvattenelement samt golvvärmeslingor.
Värmepumpen kommer med många fördelar:
- Gratis förnybar energi från utomhusluften.
- Passar de flesta hus med vattenburen uppvärmning.
- Komplett värmesystem.
- Inga speciella krav på hustomtens egenskaper (som vid bergvärme).
- Kräver inget bygglov eller tillstånd.
- Kan även användas till att kyla huset under varma sommardagar om det finns tillgång till mekaniskt ventilationssystem med kylbatteri.
- Lång hållbarhet.
Nackdelar:
- Sämre effekt vid kyla: Eftersom pumpen är beroende av värmeenergi från utomhusluften får den sämre effekt vid kallare grader. Under –15 grader är den inte lika effektiv längre, därför passar värmepumpen i södra – mellersta Sverige bäst.
- Ljud och estetik som kan uppfattas störande: Aggregatet på utsidan av huset är relativt stort och låter en hel del, vilket kan vara störande för dig eller dina grannar. Välj en så tyst modell som möjligt.
- Isbildning: Vid produktionen av värme bildas det kondens som riskerar frysa till is vid lägre temperaturer. Se till att välja en värmepump anpassad för klimatet i Gävle som automatiskt avfrostar sig själv.
- Vattenburet värmesystem: Har du direktverkande el för uppvärmning, fungerar inte detta val av värmepump. Du kan dock välja att konvertera till vattenburet värmesystem – hör av dig till oss redan idag så berättar vi mer om våra tjänster på Söderbloms Rör AB!
Luft-luftvärmepump
En luftvärmepump omvandlar värmeenergin från utomhusluften till varm luft som sprids i huset genom en fläkt. Luft-värmepumpen fungerar dock endast som en kompletterande värmekälla – eller kyla varma sommardagar!
Fördelar med luftvärmepump i Gävle
- Billig att investera.
- Stor energisparning.
- Låga underhållskostnader.
- Enkel installering.
- Kan enkelt fjärrstyras.
- Miljövänligt.
Nackdelar med luftvärmepump
- Producerar inte varmvatten.
- Mindre effektiv vid låga utomhusgrader.
- Fungerar endast som komplement till annan värmekälla.
- Kan uppfattas som ljudlig beroende på modell.
Vill du ha offert på arbetet?
Vilken pump ska jag välja?
Känner du dig osäker inför valet av värmepump kan det vara en bra idé att höra av sig till en installatör och expert inom VVS för konsultation, vill du veta mer om andra slags värmepumpar råder vi dig att läsa Värmepumpsguiden.
Hus med vattenburen värme
En luft-vattenvärmepump är ett dyrare alternativ, men å andra sidan ett komplett värmesystem som både ger värme och varmvatten, medans en luftvärmepump måste kompletteras och inte ger något varmvatten i kranen.
Hus med direktverkande el
Att installera en luft-luftvärmepump är ett mycket bra komplement för att få ner elkostnaderna med 50–70 % när ditt hus värms upp av direktverkande el.
Alternativ för fritidshus
När det kommer till att värma upp fritidshus är luft-luftvärmepump ofta ett bra och smart alternativ för att snabbt får upp värmen, dessutom kan du nyttja fjärrstyrningen för att komma till en varm stuga.
Ska du inte värma ett så stort utrymme behöver du dessutom inte en allt för kraftig effekt på värmepumpen, vilket håller nere kostnaden.
Din VVS-installatör av värmepumpar i Gävle
Söderbloms Rör AB har kompetenta och erfarna montörer med tjänster inom allt som rör VVS. Ta gärna reda på mer om oss och vårt arbete genom recensioner skrivna av tidigare kunder!
Vår service är flexibel och lösningsinriktad för en det ska bli en så smidig installation som möjligt av din värmepump i Gävle. Välkommen!
Våra experter svarar på dina värmepumpsfrågor:
Vilka olika värmepumpar finns det att välja på?
Vilken värmepump just din fastighet skall ha svarar enklast våra rörmokare på Söderbloms Rör på vid ett platsbesök, men generellt sett finns det värmepumpar, luftvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar, bergvärmepumpar samt frånluftsvärmepumpar.
Hur lång tid tar en värmepumpsinstallation?
Det beror helt och hållet på tillgänglighet, exempelvis vart du bor, hur du bor, vilka förutsättningar som finns och hur elen är dragen sedan tidigare. Men man brukar säga att en värmepumpsinstallation i snitt tar cirka 1-2 dagar. En installation av bergvärmepump, som är ett mer komplext montage, kan ta cirka 3-5 dagar att genomföra.
Vem har behörighet att installera värmepump?
För att få installera en värmepump behövs arbetslivserfarenhet och utbildning inom el, samt VVS. Att installera en värmepump på egen hand, som lekman, är ingenting att rekommendera.
Måste jag ha bygglov för att installera en värmepump?
I regel nej, men om det är en pump som förändrar din fastighets utseende avsevärt så kan bygglov vara ett krav om du bor i ett detaljplanerat område, alternativt bor i en K-märkt byggnad. Med bergvärme krävs det även ett borrtillstånd från kommunen.
Hur mycket pengar & energi kan jag spara på att installera värmepump?
Med exempelvis en luftvärmepump sparar du i snitt 30-50% energi per år, vilket kan vara en besparing på mellan 10-30.000kr per år beroende på din fastighet och dess storlek.
Är det ekonomiskt försvarbart med en värmepump?
Ja, det är mycket ekonomiskt. Speciellt om du går från direktverkande el till värmepump.
Hur lång livslängd har en värmepump i snitt?
En klassisk luftvärmepump brukar ha en total livslängd på minimum 80.000 timmar, vilket motsvarar cirka 25 år. Värmepumpar kan givetvis ha längre hållbarhet om du tar väl hand om den, och servar den kontinueligt.
Måste jag serva min värmepump?
Ja, att serva sin värmepump är att rekommendera. Du förlänger livslängden, men slipper också dyra byten i förtid om du servar den och tar hand om den. Våra rörmokare på Söderbloms Rör hjälper dig givetvis med detta!
Vi är granskade och godkända!
Du vet väl om att vi är granskade och godkända av VVS-experter? En trygg och säker stämpel för dig som kund!
Söderbloms Rör AB är granskade och godkända av VVS experter.